Η Ελληνική Εταιρεία Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής (ΕΕΕΕΙ) διακρίθηκε με Silver Award στα Healthcare Business Awards 2022, στην κατηγορία Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες για τη συμβολή της στην Εκπαίδευση Ιατρών και Επαγγελματιών Υγείας στις πρακτικές (και το πνεύμα) της Επείγουσας Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής. Το βραβείο παρέλαβε ο Ιδρυτής της ΕΕΕΙ και Πρόεδρος  των SOS ΙΑΤΡΩΝ, κος Γιώργος Θεοχάρης, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, στην Τελετή Απονομής των βραβείων στο Sofitel Athens Airport.

eeeei vraveio healthcare business awards 2022

Με την ευκαιρία της εξαιρετικά τιμητικής αυτής διάκρισης, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι ως ΕΕΕΕΙ επιχειρούμε να ενημερώσουμε, να μυήσουμε και  να «εκπαιδεύσουμε» ιατρούς όλων των ειδικοτήτων αναφορικά με τη διαφοροποίηση των προτεραιοτήτων, τις ιδιαιτερότητες, τους αλγόριθμους και τις πρακτικές που χαρακτηρίζουν αυτόν τον τύπο άσκησης της ιατρικής. Επίσης,  επιθυμούμε να καταστήσουμε κοινωνούς του πνεύματος της Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής, μη ειδικευμένους ιατρούς, νοσηλευτές, άλλους υγειονομικούς αλλά και φοιτητές ιατρικής.

Με κύρια στόχευση τα ανωτέρω, κατά το διάστημα 2021-2022 αναπτύξαμε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες δράσεις:

Έκδοση επιστημονικών συγγραμμάτων

Την τελευταία διετία, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Παπαζήση, δραστηριοποιούμαστε στη μετάφραση και έκδοση μιας σειράς βιβλίων τα οποία αφορούν τόσο στις έννοιες του ανθρώπου και του ανθρωπισμού ως κεντρικών αξόνων και σημείων αναφοράς στην επιστήμη της ιατρικής, όσο και σε πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την άσκηση της ιατρικής πράξης αυτής καθαυτής στο σπίτι.

Συγκεκριμένα, ώθηση αλλά και αφορμή για το βιβλίο υπό τον τίτλο Εξωνοσοκομειακή Επείγουσα Ιατρική, αποτέλεσε η διαπίστωση, μετά από 30 χρόνια άσκησης ΕΕΙ, έλλειψης γνώσεων επί κοινών θεμάτων της ιατρικής, όπως ίλιγγοι, πτώσεις, παραλήρημα των ηλικιωμένων, καθώς αυτά δεν αποτελούν αντικείμενο διδασκαλίας στις ιατρικές σπουδές τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στις παθολογικές κυρίως ειδικότητες.

Τα δεδομένα από την εξωνοσοκομειακή ιατρική είναι λιγοστά και προέρχονται κυρίως από χώρες με προηγμένα συστήματα πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Το τμήμα όμως εκείνο της εξωνοσοκομειακής ιατρικής το οποίο αφορά στην «ιατρική κατ’ οίκον» ή ακόμη περισσότερο την «επείγουσα ιατρική κατ’ οίκον» αποτελεί παντελώς ανεξερεύνητο τοπίο με εξαιρετικά περιορισμένη βιβλιογραφία.

Στο βιβλίο Εξωνοσοκομειακή Επείγουσα Ιατρική, επιχειρήθηκε, λοιπόν, για πρώτη φορά η περιγραφή της εικόνας της επείγουσας «ιατρικής κατ’ οίκον», η επιδημιολογία των λοιμώξεων αναπνευστικού και ουροποιητικού σε εξωνοσοκομειακή βάση, η σχέση αυτών με μετεωρολογικές συνθήκες και η εμπειρία που προκύπτει από θεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν αντιβιοτικά σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς. Επιπρόσθετα, εφαρμόσθηκε ποιοτικού τύπου ερευνητική μεθοδολογία και αναγνωρίσθηκαν κάποιες «καινές» νοσολογικές οντότητες, αυστηρά εξωνοσοκομειακές, όπως η λεγόμενη  «Αυγουστίτιδα», δηλαδή η παράδοξα αυξημένη νοσηρότητα γηριατρικών ασθενών με διάφορες συννοσηρότητες τον Αύγουστο ως αποτέλεσμα αφενός της εγκατάλειψης και της ελαττωμένης παροχής βοήθειας από τους οικείους τους τον συγκεκριμένο μήνα και αφετέρου της μοναξιάς, της «έξαρσης» της κατάθλιψης και της παραίτησης, συνθήκη κατά την οποία πολλές φορές οι ασθενείς παραλείπουν ή μπερδεύουν τα φάρμακά τους. Το εν λόγω βιβλίο διανεμήθηκε δωρεάν σε Πανεπιστημιακούς και Ακαδημαϊκούς φορείς,  Ενώσεις Ιατρών και Φοιτητών Ιατρικής, Διευθυντές και βιβλιοθήκες  κλινικών και νοσοκομείων  και γενικότερα στον ιατρικό χώρο, κυκλοφορεί στο εμπόριο και είναι διαθέσιμο και σε ιδιώτες ιατρούς.

Διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου σε ετήσια βάση καθώς και ημερίδων με στόχο την ανταλλαγή απόψεων επί των εμπειριών και των πρακτικών διαφόρων ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, διοργανώσαμε, με ιδιαίτερη επιτυχία, το ΣΤ’ Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής με τη συμμετοχή διανοητών, Καθηγητών Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων αλλά και πλήθους γιατρών πολλών ειδικοτήτων.

Η επιστημονική διάρθρωση των τραπεζιών κάλυψε ευρύ φάσμα ιατρικών θεμάτων (καρδιαγγειακά νοσήματα, COVID-19, γηριατρική, αφηγηματική ιατρική), υπό το πρίσμα, κατά κύριο λόγο, της εξωνοσοκομειακής τους αντιμετώπισής τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι γιατροί της ΕΕΕΙ συναντώνται σε τακτική βάση, με επικεφαλής τον Πρόεδρο και την Επιστημονική Επιτροπή, και μελετούν case studies περιστατικά επείγουσας εξωνοσοκομειακής ιατρικής στην πόλη.