Ημερίδα Θεσσαλονίκης: Το Επείγον στο Σπίτι

imerida thessalonikis sos iatroi 2013 Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η προσυνεδριακή ημερίδα στη Θεσσαλονίκη «ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, Ιατρική εκτός νοσοκομείου»

που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας και Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.ΕΙ.) σε συνεργασία με τους SOS ΙΑΤΡΟΥΣ, στο ξενοδοχείο Daios, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου.Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σ.Παπαβραμίδης, Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ. και ο κ. Η.Καραπάντζος, Αμ.Επ. Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Δ.Π.Θ.

Ο κ. Ν. Ν. Μπάτζιος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Σ.Θ., κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ευχαριστώντας τους διοργανωτές που επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για το ιατρικό συνέδριο δίνοντας  την ευκαιρία σε Θεσσαλονικείς ιατρούς να παρουσιάσουν το επιστημονικό τους έργο στην πόλη τους.

Ο κ. Γ. Πέππας, Χειρουργός και Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Ε.Ι., επεσήμανε  την αποτελεσματικότητα και τα πλεονεκτήματα της ιατρικής εκτός νοσοκομείου λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, της τεχνολογικής εξέλιξης και της αύξησης του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης.  

Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να επανακτήσει η «Ιατρική κατ οίκον»  την θέση που της αρμόζει στα μοντέρνα συστήματα υγειονομικής φροντίδας, ως λύση οικονομική (μόνο 9% των επειγόντων περιστατικών χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο) αλλά και πιο αποτελεσματική με βάση τις ανάγκες των πασχόντων.

 

Αξιοπρόσεκτα σημεία του συνεδρίου:

 

Γ. Θεοχάρης Πρόεδρος SOS ΙΑΤΡΩΝ.jpgΕπίσκεψη στο σπίτι, μια καταρχήν πράξη  ευγενείας.

Οι κατ’ οίκον υπηρεσίες χρησιμοποιούνται συχνότερα από τους ηλικιωμένους, επειδή τις έχουν πιο πολύ ανάγκη, και θα αυξηθούν στο μέλλον λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Αν νομοθετούσαν οι υπερήλικες, η βάση του συστήματος υγείας θα ήταν οι επισκέψεις κατ’ οίκον, καθότι η μετακίνηση του γιατρού στο σπίτι του ασθενούς θα αποτελεί πάντα μια πράξη με υψηλό ανθρωπιστικό συμβολισμό και πρέπει να συντηρήσουμε και να προστατεύσουμε αυτή την απλή ευγένεια.  

(Γιώργος Θεοχάρης, Παθολόγος και Πρόεδρος των SOS ΙΑΤΡΩΝ)

 

 

Το γιατί πέφτει ο ηλικιωμένος πολλές φορές είναι σημαντικότερο από την ίδια την πτώση.

Οι πτώσεις και η αστάθεια είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, τα δε 2/3 των θανατηφόρων τραυματισμών προέρχονται από πτώσεις. Το γιατί πέφτει ο ηλικιωμένος πολλές φορές είναι σημαντικότερο από την ίδια την πτώση. Η σωστή κλινική εξέταση στο σπίτι μετά από μία πτώση, ακόμα και χωρίς εμφανή τραυματισμό, μπορεί να αποκαλύψει υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν διαγνωσθεί και που μπορούν να αντιμετωπισθούν θεραπευτικά, ώστε να αποτραπούν και επόμενες πτώσεις, συνήθως σοβαρότερες για τον ασθενή. Οι πτώσεις ηλικιωμένων είναι μία από τις περιπτώσεις που η εξέταση του ασθενούς στον προσωπικό του περιβάλλον μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στο θεράποντα ιατρό, που δε θα μπορούσαν να είχαν συλλεχθεί σε χώρο  ιατρείου ή νοσοκομείου.

(Νικόλαος Δανιηλίδης, SOS ορθοπαιδικός)

Προεδρείο Η. Καραπάντζος  Σ. Παπαβραμίδης

 

Η 4η ηλικία είναι γεγονός! Πώς μπορούν οι ηλικιωμένοι να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας κατ’οίκον;

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με οικογενειακή υποστήριξη αλλά και η δυνατότητα ιατρικής φροντίδας στο σπίτι συντελούν στην παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης με αξιοπρέπεια, στο δικό τους χώρο, ανάμεσα στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

(Θεόδωρος Σπυρόπουλος, SOS παθολόγος)

 

 

 

Αντιμετωπίζονται σήμερα τα έλκη από κατάκλιση κατ΄οίκον;

Οι χειρουργοί καλούνται να θεραπεύσουν όλο και συχνότερα έλκη από κατάκλιση λόγω της αύξησης του γηριατρικού πληθυσμού. Η αντιμετώπιση αυτών των ασθενών συνήθως είναι χρονοβόρα και γι’ αυτό το λόγο, αν και μπορεί ν’ αρχίσει σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, συνήθως ολοκληρώνεται στην οικία του ασθενούς. Οι καινούριες τεχνολογίες και οι νέες τεχνικές της χειρουργικής επιτρέπουν όχι μόνο την έναρξη αλλά και το πέρας της θεραπείας των ελκών από κατακλίσεις στο σπίτι του ασθενούς. 

(Ιωάννης Πλιάκος, SOS Χειρουργός)

 

 

E.Παπακωνσταντίνου ΠαθολόγοςΠαρατηρητήριο λοιμώξεων και στη Θεσσαλονίκη!

Ο μεγάλος αριθμός ασθενών που επισκέπτονται οι SOS ΙΑΤΡΟΙ καθημερινά, τους επιτρέπει να διατηρούν ένα Παρατηρητήριο που ερευνά την εμφάνιση και την εξέλιξη επιδημιών, λοιμώξεων και άλλων ασθενειών, καθώς και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης αυτών στο σπίτι. Το μοντέλο της κατ’ οίκον ιατρικής φροντίδας συνιστάται και στις επίσημες οδηγίες για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων γρίπης με στόχο την αποφυγή επιβάρυνσης των νοσοκομείων.

(Ελευθέριος Παπακωνσταντίνου, SOS Παθολόγος)

 

 

 

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Αφίσα Συνεδρίου

 

Φωτογραφίες Συνεδρίου

 

Άποψη του Συνεδρίου Γ. Θεοχάρης Πρόεδρος SOS ΙΑΤΡΩΝ Προεδρείο Η. Καραπάντζος  Σ. Παπαβραμίδης Ν. Μπάτζιος μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ι.Σ.Θ.jpg
Άποψη του Συνεδρίου

Γ. Θεοχάρης, Πρόεδρος

SOS ΙΑΤΡΩΝ

Προεδρείο, Σ.Παπαβραμίδης,

Η.Καραπάντζος

Ν. Μπάτζιος, μέλος Διοικητικού

Συμβουλίου Ι.Σ.Θ.

Γ. Πέππας Πρόεδρος ΕΕΕΕΙ Θ. Λασπίδης ΩΡΛ Σ.Παπαβραμίδης Καθηγητής χειρουργικήςΑΠΘ Ι. Πλιάκος Χειρουργός
Γ.Πέππας, Πρόεδρος ΕΕΕΕΙ Θ.Λασπίδης, SOS ΩΡΛ

Σ.Παπαβραμίδης, Καθηγητής

Χειρουργικής ΑΠΘ

Ι.Πλιάκος, SOS Χειρουργός
Άποψη Συνεδρίου Θ.Σπυρόπουλος Παθολόγος Ι.Ουσαντζόπουλος  Ορθοπαιδικός Ν.Μιχαλόπουλος Χειρουργός
Άποψη του Συνεδρίου

Θ.Σπυρόπουλος

SOS Παθολόγος

Ι.Ουσαντζόπουλος 

SOS Ορθοπαιδικός

Ν.Μιχαλόπουλος

SOS Χειρουργός

Ν.Μιχαλόπουλος Χειρουργός E. Παπακωνσταντίνου Παθολόγος Γ. Πέππας  Μ. Οικονόμου Προεδρείο Ερωτήσεις-Συζήτηση

Ν.Μιχαλόπουλος

SOS Χειρουργός

E. Παπακωνσταντίνου

SOS Παθολόγος

Προεδρείο. Γ. Πέππας,

Μ. Οικονόμου

Ερωτήσεις-Συζήτηση
Γ. Πέππας Πρόεδρος ΕΕΕΕΙ Σ.Μπάρμπας Παθολόγος Άποψη του  Συνεδρίου Θ. Λασπίδης ΩΡΛ
Γ.Πέππας, Πρόεδρος ΕΕΕΕΙ Σ.Μπάρμπας, SOS Παθολόγος Άποψη του Συνεδρίου Θ.Λασπίδης, SOS ΩΡΛ
Ι.Ουσαντζόπουλος Ορθοπαιδικός Ι.Πλιάκος Χειρουργός Θ.Σπυρόπουλος Παθολόγος.jpg Σ. Μπάρμπας Παθολόγος

Ι.Ουσαντζόπουλος 

SOS Ορθοπαιδικός

Ι.Πλιάκος, SOS Χειρουργός

Θ.Σπυρόπουλος

SOS Παθολόγος

Σ.Μπάρμπας, SOS Παθολόγος
Ν. Δανιηλίδης Ορθοπαιδικός E.Παπακωνσταντίνου Παθολόγος Άποψη του Συνεδρίου Ν.Δανιηλίδης Ορθοπαιδικός

 Ν. Δανιηλίδης

SOS Ορθοπαιδικός

E. Παπακωνσταντίνου

SOS Παθολόγος

Άποψη του Συνεδρίου

Ν. Δανιηλίδης

SOS Ορθοπαιδικός 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

Μαρία Θεοχάρη:   Τηλ. Κέντρο  1016, κινητό 693 60 64 550

 

κατασκευή ιστοσελίδων